Så väljer du rätt foder till din hund

De allra flesta hundfoder som finns tillgängliga på marknaden är framtagna för att ge hunden alla de näringsämnen den behöver, men det betyder inte att alla foder håller samma höga kvalitet eller har samma pris. Det finns stora skillnader mellan de olika märkena, t.ex. vilken kvalitet råvarorna som har använts har. Som hundägare kan det vara svårt att veta vilket typ av foder som man ska välja, speciellt med tanke på att det finns 1000-tals produkter på marknaden. Ett bra sätt att ta reda på vad hunden kan må bäst av är att fråga uppfödaren till hunden. En uppfödare kan informera om hunden mår bäst av torrfoder, färskfoder eller annan typ av mat.

Hundens ålder har betydelse

En mycket vanlig fråga från nya hundägare handlar om valpfoder. Många har svårt att förstå varför valpar behöver en annan typ av foder än vuxna hundar. Sanningen är att det i många fall kan gå bra att ge valpen vuxenfoder, men då är det mycket viktigt att fodret är specifikt framtaget för att passa alla åldrar. Detta är något som ska stå angivet på förpackningen.

Den främsta skillnaden mellan vuxenfoder och valpfoder är att valpfoder innehåller betydligt mer näringsämnen som den växande hunden behöver. När hunden befinner sig i det växande stadiet behöver den ha energi och vitaminer för att orka och för att kroppen ska utvecklas som den ska. Valpfodret innehåller även mindre kalcium och är anpassat efter en mindre mun.

Så ska du tänka

Oberoende på vilket foder du väljer eller vilket märke du vill använda dig av är den viktigaste aspekten att hunden faktiskt mår bra. Du kan med fördel titta på hundens päls för att se om fodret innehåller tillräckligt mycket näringsämnen, men naturligtvis ska du även se till hundens humör. Din hund ska vara glad, pigg och ha en avföring som är enkel att plocka upp.

Ett sista tips på vägen är att inte stirra dig blind på priset. För många är priset avgörande, men det är inte alltid ett högt pris är tecken på en bra kvalitet eller ett lågt pris är tecken på dålig. Läs innehållsförteckningen eller ta hjälp av veterinär.