Så lyckas du med hundköpet!

Att köpa hund för första gången är för många en stor dröm som går i uppfyllelse. Äntligen ska man få bli hundägare och det är mycket som behöver planeras för att köpet ska bli så bra som möjligt. Ett mycket vanligt misstag är att man väljer hund utifrån hundens utseende. Visst är det naturligtvis roligt att ha en hund som man visuellt tycker är söt eller vacker, men precis som för oss människor är det insidan som har störst betydelse.

Alla hundraser och hundar har sina olika egenskaper och personligheter. Av denna anledning kan det vara svårt att veta vilken typ av beteende ens hund kommer att ha. Genom att lära sig så mycket om hundrasen som möjligt kan man dock öka chanserna för att få en livskamrat som man verkligen kommer att trivas bra med.

Ta dig en titt på din vardag

En av de viktigaste frågor som man behöver ha svar på är hur ens vardag ser ut. Det är viktigt att man är ärlig mot sig själv så att man är säker på att man skaffar sig en hund som liknar en själv så mycket som möjligt. Det finns hundraser som är otroligt aktiva av sig och som inte kommer att få tillräckligt med stimulans i ett hem där matte eller husse är mycket stillasittande. Sen finns det naturligtvis även hundraser som är lugnare av sig, har korta ben eller andra egenskaper som gör att hunden inte kommer kunna hänga med i svängarna hos en mycket aktiv ägare.

På internet finns det mängder med information om de olika hundraser som finns. Här kan du själv söka efter hundraser som passar just din situation, t.ex. aktiva hundraser, små hundraser, hundraser som passar för jakt eller liknande. Ett annat bra alternativ är att kontakta olika uppfödare. Genom att vara i kontakt med en seriös och professionell uppfödare har du möjlighet att ställa frågor om den hundras som du är intresserad av, lära dig temperamentet och även få information om vilken storlek och vikt som du kan förvänta dig på hunden som fullvuxen. Alla dessa egenskaper, beteendemönster, personligheter och storlekar har betydligt större betydelse än vilken färg hunden har på kroppen. Kom ihåg att du väljer en vän för livet.