Pälsvård för alla typer av hundar

Oavsett om du är intresserad av hundar eller inte har du säkerligen förstått att det finns mängder med olika hundraser där ute. Alla hundraser kommer med sina egna specifika egenskaper och naturligtvis även med olika utseenden. Något som kan skilja de olika hundraserna åt med bravur är hundens päls. Det finns både korthåriga hundar, långhåriga hundar eller strävhåriga hundar. Dessa tre kategorier är de vanligaste att hundraserna kan delas in i, men vissa blandraser kan naturligtvis hamna någonstans mittemellan.

Hur mycket tid och energi du kommer behöva lägga ner på att ta hand om din hunds päls beror naturligtvis på vad du har för hund. En stor och mycket långhårig hund kommer att kräva betydligt mer kraft än en korthårig tax. Även strävhåriga hundar har generellt sett mycket lättskött päls, som sällan kräver allt för mycket arbete. I denna text får du läsa om hur du kan sköta pälsvården, oavsett vilken kategori din hund hamnar i.

  • Långhåriga hundar – Ett bra exempel på en långhårig hundras är collie och afghanhunden. Det är inte ovanligt att långhåriga hundraser har en tendens att fälla mycket hår, vilket betyder att hunden kommer att behöva borstas och badas ofta. En rekommendation är att du alltid borstar hunden utomhus, för att förhindra att för mycket hår hamnar i det egna hemmet. Hundar med medellångt hår rekommenderas ett bad var fjärde vecka och hundar med långt hår varannan.
  • Korthåriga/strävhåriga hundar – Har du en hund med sträv eller kort päls så är pälsvård sällan ett problem. Hunden behöver inte badas ofta alls, några gånger om året räcker bra för den korthåriga hunden och detta kan man planera in så att baden sker i samband med att hunden fäller som mest. Strävhåriga hundar kan dock behöva trimmas med jämna mellanrum och här krävs betydligt fler bad.

Skaffa dig kunskap

Har man svårt att veta vilken typ av pälsvård som hunden behöver kan man alltid vända sig till uppfödaren av hunden. Uppfödaren kan informera dig om hur denne själv tar hand om pälsen på sina hundar och kanske finns det även möjlighet för dig att lära dig hur du trimmar hunden själv. Glöm inte bort att det även anordnas kurser, oftast inom rasklubbar, där du kan lära dig allt som hör pälsvården till.