Hundsjukdomar

I föregående artiklar har du som läsare kunnat läsa om att hundar kan ha matproblem och hårproblem precis som människor kan. I denna artikel kommer du kunna läsa om olika typer av sjukdomar som hundar kan få som även drabbar människan. Nedan kommer en lista i bokstavsordning på några av de vanligaste sjukdomarna och information om dessa.

Artros

Detta är en knäsjukdom som man kan tro oftast drabbar äldre hundar som har varit på språng hela livet. Det är delvis sant men det finns ändå faktorer som kan påskynda detta sjukdomstillstånd. Är hunden överviktig eller tillhör en stor hundras kan det komma tidigare. Artros kan man aldrig bli av med men man kan lindra det med hjälp av smärtstillande läkemedel och specialfoder som stärker upp lederna för hunden.

Epilepsi

Detta är en vanlig sjukdom för människor och personer som har EP brukar normalt sett ha en hund som hjälper dem i vardagen och larmar innan ett anfall och även under ett anfall för att de ska få hjälp. Få människor vet att även hundar kan få denna sjukdom. Epilepsi hos hund kan visa sig på olika sätt. Antingen kan de få stora anfall där de ligger och skakar och både dreglar och kissar på sig. Eller så kan de få mindre anfall där de bara sitter/ ligger och dreglar utan att vara kontaktbara. Anfallen går oftast över inom 1-2 minuter och efteråt är hunden förvirrad i några minuter. Om anfallet varar i mer än 10 minuter måste man kontakta en veterinär för utredning och vilken eventuell medicin som behövs.

Hjärtsjukdomar/ stroke

Inom denna kategori finns det sjukdomar som hundar kan få som människor också kan ha. Hundar kan ha hjärtflimmer och även få hjärtinfarkter. De kan också få stroke som människor. Ta kontakt med din veterinär om du misstänker att din hund har fått detta. Oftast blir hunden snurrig och spyr om de har fått en stroke fast det behöver inte vara så.