Enkla övningar för mental träning

Din hund älskar att få följa med dig ut i skogen, på långa promenader eller på snabba cykelturer sent på kvällarna. All typ av motion är bra för din hund, men hunden behöver även aktiveras mentalt för att må bra och ha en bra livskvalitet.

Majoriteten av alla hundar älskar att få någon form av uppgift att klara av. Det krävs sällan speciellt mycket för att du ska få upp din hunds intresse, speciellt om det är något som hunden själv kan tjäna på. Det kan vara en hundgodis som göms någonstans i hemmet, i trädgården eller i skogen om ni tränar spårning. Det kan också vara hundens favoritleksak som den då får som belöning när uppgiften är avklarad. I denna text kommer du att få roliga, lätta och underhållande övningar som du kan göra tillsammans med din hund. Övningarna är till för att hunden ska träna de mentala delarna, sitt luktsinne, sin hjärna.

  • Runt och runt det går – Att runda föremål kan för hunden vara mycket givande, även om det för oss människor ses som en mycket enkel uppgift. Det kan t.ex. vara ett träd som hunden ska runda, en stolpe eller annat föremål i hemmet. Du ställer dig med bröstet mot föremålet som hunden ska gå runt och visar sedan med hjälp av en godisbit vad hunden ska göra. När hunden har rundat föremålet ger du naturligtvis godisbiten. Glöm inte bort att säga “runt!” samtidigt som du visar hunden vägen.
  • Balansgång – Balansgång är ytterligare en övning som hundar älskar. Möjligheterna är oändliga och du bestämmer själv om hunden ska balansera på en sten, stock eller ett fallet träd.
  • Krypa – Allt behöver inte handla om att hoppa, balansera högt eller vara snabb, ibland är det viktigt att träna på att kunna smyga också. Lär hunden att krypa genom att t.ex. låta den krypa under en gren eller annat föremål som hänger ner. Var bara försiktig så att hunden inte kan skadas eller fastna.