Att välja rätt hundras

När du ska köpa en hund måste du självklart börja med att ta en titt på din vardag och se ifall du kommer klara av att äga en hund. Din ekonomi är också bra att ta en titt på. Men det är inte allt som är viktigt att tänka på. Eftersom det finns en lång lista med olika hundraser kan det vara bra att ta en titt på rasernas olika egenskaper för att hitta en som passar dig. Om du inte ägt en hund tidigare är det till exempel bra att välja en hund med ett lugnare temperament. En annan faktor du bör tänka på när du väljer hundras är hur aktiv du är. Vissa raser behöver mer motion än andra för att må så bra som möjligt. Om du endast går kortare promenader någon gång i veckan kan det vara bra med en ras som klarar sig med mindre motion.

När du valt ras

När du sedan har hittat en ras som känns rätt för dig kan det vara bra att du läser mer om rasen. Det finns farliga hundsjukdomar och det är bra ifall du känner till vilka sjukdomar som kan uppstå i den hundrasen du valt. Det hjälper dig att vara förberedd för eventuella problem med din hundras.

Trots att det finns rekommendationer på hur du sköter om olika raser krävs det oftast att du provar dig fram. Det bästa du kan göra är att lära känna din hund och allt eftersom ser vad den klarar av för aktiviteter och vilken personlighet den har. Så länge du följer grunderna kommer du klara dig. Med grunder menas att du matar den rätt, motionerar hunden. tar hand om pälsen och ser till att den besöker veterinären när det behövs. Följer du detta kommer du förhoppningsvis klara dig oavsett vilken hundras du har valt.