Att döpa sin hund

När man skaffar hund kan det ibland vara svårt att komma på vad den ska heta. En del hundar får helt enkelt heta Hunden, Fido eller andra typiska hundnamn. Men vad är egentligen ett lämpligt namn på en en hund?

Korta namn är bra

Sett till typiska hundnamn som Bingo och andra kan det snabbt ses att de är relativt korta. De allra populäraste hundnamnen har sällan mer än sex bokstäver. Många gånger beror det på att hunden behöver kallas in och att ropa ett långt namn blir omöjligt.

Namn med två stavelser

En annan sak man snabbt kan se är att flera hundnamn har två stavelser. Många menar att det beror på att hunden har lättare för att uppfatta ett namn med just två stavelser. Ett sådant namn blir dessutom enkelt att ropa flera gånger om det behövs. Det är i alla fall troligen inte en slump som gör att namnen ser ut på det sätt de gör.

Hunduppfödares namn

Inom hunduppfödning kan man snabbt slås av att hundarna har riktigt långa namn. Ofta kommer först den aktuella kennelns namn och sedan ett namn som hunden heter. Att ropa hela namnet blir inte bara jobbigt utan hunden kan också ha svårt för att förstå det. I många fall väljer man därför att döpa om hunden eller att helt enkelt kalla den för ett smeknamn.

Byta namn på hunden

Vid köp av en valp som inte kommer från en större uppfödare har den ofta inget namn. Då kan man som ny ägare döpa den till vad man vill. Tar man däremot över en vuxen hund kan det vara klokt att låta den ha kvar sitt gamla namn även om man inte gillar det, eller om det inte passar. En vuxen hund kan nämligen bli förvirrad om den plötsligt ska kallas för något annat. Ju äldre hunden är desto svårare är det för hunden att byta namn.